'Een zorgtraject, een contract tussen patiënt, huisarts en specialist, is doeltreffend voor patiënten met diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie.
Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, dat het effect van zorgtrajecten tussen 2009 en 2016 onder de loep nam in opdracht van het RIZIV.
Na de start van een zorgtraject hebben patiënten vaker contact met zorgverleners en verbetert hun gezondheid.
Samenwerking tussen patiënt, huisarts en specialist
'Een zorgtraject is een samenwerkingscontract tussen een patiënt met diabetes type 2 of chronische nierinsufficiëntie, een huisarts en een specialist, die samen de ziekte aanpakken, behandelen en opvolgen.
"Een zorgtraject kan je zien als een contract tussen de arts, de specialist en de patiënt. Deze 3 partijen gaan een engagement aan om de ziekte goed op te volgen.
De positieve resultaten spreken boekdelen en bovendien worden de kosten gedragen door het RIZIV en is een zorgtraject kosteloos voor de patiënt", voegt Mieke Goossens, onderzoekster bij Sciensano, toe.
Zorgtraject zorgt voor vaker contact met zorgverleners
'Sciensano concludeert dat de patiënten die een zorgtraject zijn gestart weldegelijk hun contacten met de zorgverstrekkers naleven.
Daardoor hebben ze vaker contact met hun huisarts en specialist dan vóór de start van het zorgtraject. De diëtist wordt vooral het eerste jaar na de opstart van het zorgtraject geconsulteerd.
Niet alleen is er vaker contact met de zorgverleners, ook belangrijke onderzoeken, zoals het meten van de diabetescontrole (HbA1c) en de nierfunctie, gebeuren vaker na de start van een zorgtraject.
Dankzij de resultaten van deze onderzoeken kunnen de patiënt en de zorgverleners samen de behandeling tijdig bijsturen.
Frequenter contact met zorgverleners heeft een positief effect op de gezondheid van de patiënten in het zorgtraject
Voor het meten van de gezondheid van de patiënt in een zorgtraject heeft Sciensano enkele gezondheidsparameters opgevolgd.
Voor diabetes type 2 waren dat onder andere het bloedsuiker en de bloeddruk. Patiënten met diabetes type 2 hadden zowel hun bloedsuiker als hun bloeddruk beter onder controle en meer patiënten haalden de streefwaarden dan voor de start van het zorgtraject.
Voor de patiënten met chronische nierinsufficiëntie is het belangrijk dat de bloeddruk zo laag mogelijk blijft om de nieren niet verder te belasten. De patiënten in een zorgtraject voor chronische nierinsufficiëntie hadden inderdaad een beter gecontroleerde bloeddruk dan voor de start en die gemiddeld lager was dan bij de patiënten in een zorgtraject "diabetes type 2".
In beide zorgtrajecten werden de doelen bereikt en zagen we dat een zorgtraject een doeltreffende manier is zowel voor patiënt als arts om een chronische ziekte op te volgen.
Hoe werkt een zorgtraject?
Mensen met diabetes type 2 kunnen verwikkelingen van hun diabetes ontwikkelen, zoals hart- en vaatziekten en problemen met de ogen en de nieren.
Daarom worden ze in een zorgtraject, dankzij een zorgplan en educatie, aangemoedigd en ondersteund om:
- een gezonde levensstijl te hanteren door bijvoorbeeld regelmatig te sporten en gezond te eten
- op controle te gaan bij de huisarts om verwikkelingen op te sporen en om regelmatig een bloedonderzoek laten doen
- waarden zoals hun bloedsuiker, cholesterol, bloeddruk en gewicht te laten opvolgen en behandelen.
Mensen met een chronische nierinsufficiëntie werken tijdens een zorgtraject aan de goede functie van de nieren en de vermindering van hart- en vaatziekten door onder andere:
- gezond te leven door bijvoorbeeld gewicht te verliezen indien nodig en geen geneesmiddelen te gebruiken die schadelijk kunnen zijn voor de nieren
thuis de bloeddruk te meten en op te volgen
- regelmatig een bezoek te brengen aan de huisarts en de specialist voor onder andere bloedcontroles
-hun bloedsuiker, bloeddruk, cholesterol, bloedarmoede, toestand van beenderen en gewrichten enzovoort te laten opvolgen en behandelen.
"Een zorgtraject werkt, dat is zeker. Het is vooral nuttig wanneer de zorg van de patiënt complexer wordt en de patiënt zelf een actieve rol in zijn behandeling moet spelen: zelf leren insuline injecteren, thuis de bloeddruk meten, de juiste voedingskeuzes maken enzovoort.
In een zorgtraject wordt de patiënt door educatie hierin ondersteund", zegt Mieke Goossens, onderzoekster bij Sciensano.
"We willen mensen met diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie dan ook aanmoedigen om zich te laten informeren door hun arts over een zorgtraject. Een arts kan hen vertellen of ze in aanmerking komen voor een zorgtraject en hen helpen bij de opstart."
Meer info?
Wilt u meer informatie over een zorgtraject, of bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een zorgtraject? Bezoek dan de website zorgtraject.be(externe link). (sc) Foto Nnieuws.